Aplankyti delfinus ir pažiūrėti delfinų pasirodymą

Delfinų pasirodymai – edukaciniai pramoginiai renginiai, skirti supažindinti lankytojus su šiais nuostabiais gyvūnais, siekiant, kad žmogus saugotų ir tausotų jų natūralią aplinką – jūrą.

Po beveik šešerius metus trukusios Lietuvos jūrų muziejaus delfinariumo rekonstrukcijos delfinų gyvenamosios erdvės gerokai išsiplėtė. Itin svarbu, jog delfinariume įrengta moderni vandens valymo sistema. Delfinams gyventi tapo patogiau, nes jie gali mėgautis grynu oru ir saule baseine po atviru dangumi. Žiūrovų salėje sumontuota nauja garso ir vaizdo sistema leidžia kurti dar efektingesnius pasirodymus, pasirodymų baseinas apjuostas skaidria sienele, todėl galima matyti delfinus ir po vandeniu. 

Birželio mėnesį delfinų pasirodymai vyksta:
Antradienį-Sekmadienį - 12:00, 14:00, 16:00.

Liepos ir rugpjūčio mėnesiais delfinų pasirodymai vyksta:
Antradienį-Sekmadienį - 11:30, 13:00, 15:00, 16:30.


Graikai delfinus vadino „šventąja žuvimi“. Romos gyventojai manė, kad delfinai lydi sielas į Palaimintųjų salas. Romėnų mumijų rankose buvo rasta delfinų atvaizdų, kurie, kaip manoma, buvo skirti mirusiesiems nulydėti į pomirtinį gyvenimą. Garsūs filosofai Plinijus, Herodotas, Elianas ir Aristotelis aprašė delfinų užuojautą, draugystę ir kone moralią prigimtį.

Delfinai – ypatingi gyvūnai. Nors dauguma laukinių gyvūnų vengia kontaktų su žmonėmis, laukiniai delfinai, kaip žinoma, nepaprastai mėgsta žaisti ir bendrauti su žmonėmis, ypač vaikais. Jauni delfinai pasimėgaudami žaidžia aplink laivelius, po banglentėmis ir net padeda žvejams, duodami ženklus,  kada tinklai prisipildo žuvų ir pats laikas juos ištraukti.

Lietuvos jūrų muziejaus delfinariume gyvena Juodosios jūros afalinos (Tursiops truncatus ponticus). Delfinai priklauso žinduolių klasei, dantytųjų banginių pobūriui, šio porūšio atstovai daugiausiai gyvena Juodojoje jūroje. Juodosios jūros afalinos jauniklius veda kas ketveri metai, nėštumas trunka 12 mėn. Dažniausiai pirmųjų savo jauniklių patelės susilaukia būdamos septynerių–aštuonerių metų. Naujagimio svoris apie 11–12 kilogramų, maitinasi motinos pienu. Suaugęs delfinas sveria 150–280 kilogramų, kartais – iki 360 kilogramų.

XX a. viduryje Juodojoje jūroje jų buvo apie 2,5 milijonai, dabartiniu metu dėl Juodosios jūros užterštumo jų skaičius sumažėjo iki 100 000. Delfino hidrolokatoriai neaptinka žvejų tinklų plonų gijų, todėl juose žūva milijonai netyčia įsipainiojusių gyvūnų.

Atsiliepimų dar nėra. Būkite pirmas!